Maatjes - Prijzen

Prijzen van onze maatjes vind je hier.

Maatjes - Informatie

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring voldoende vet is, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt (= met een speciaal mesje de kieuwen en de ingewanden van de (nog niet geslachtsrijpe) haring verwijderd, op de alvleesklier na), gezouten en gefileerd is.

Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd. Deze benaming verwijst naar het biologische stadium waarin de haring zich bevindt. Op het moment dat de Hollandse Nieuwe wordt gevangen, heeft zich nog niet opnieuw hom en kuit gevormd. Na het jaarlijkse paaien is de vis telkens weer 'maagdelijk'.

De aanduiding maatje is een verbastering van maagdje. In België is de Hollandse Nieuwe bekend als 'maatjes', de Duitsers spreken van 'Matjes'. De smaak van de Hollandse Nieuwe die wij nu waarderen - licht gezouten, zacht en romig - is een andere dan onze grootouders kenden. Haring werd eeuwenlang op een andere manier behandeld, met een afwijkende smaak als resultaat. De vissers gebruikten heel veel zout om de haring te kunnen conserveren. De sterk gezouten vis was enkele maanden houdbaar, maar niet direct eetbaar. Hij moest eerst worden 'teruggeweekt' in een mengsel van water en melk. Door dat terugweken kon de haring ook weer net te flauw van smaak worden. Vermoedelijk daardoor is de gewoonte ontstaan haring te eten met wat gesnipperde ui.

Haring die later wordt gevangen is nog steeds geschikt voor consumptie, maar mag geen Hollandse nieuwe heten. Dit is de "gewone" zoute haring. Deze haring wordt ook gebruikt voor het maken van zure haring en rolmopsen.

Hollandse nieuwe

Hollandse Nieuwe is de naam van de eerste ‘consumptiegeschikte’ haring van het nieuwe haringseizoen. Een andere naam die deze haring draagt is maatjesharing. Maar haring mag niet zomaar de titel Hollandse Nieuwe meekrijgen. Daarvoor moet deze aan enkele eisen voldoen:

Het vetpercentage van de haring moet ten minste 16% zijn.

De haring moet tussen half mei en eind juni zijn gevangen. Gebeurt het te vroeg, dan is hij te mager. Gebeurt het te laat, dan heeft hij teveel hom of kuit.

De haring moet gekaakt zijn.

Hij moet gezouten en gerijpt zijn. Zouten gebeurt om de haring lang te kunnen bewaren, en daarnaast wint de haring aan smaak.

Om eventuele parasieten te doden moet de haring tenminste 24 uur bevroren zijn geweest.

De haring moet op de juiste manier gefileerd zijn.

De graat moet, op de staart na, zijn verwijderd.

Bij de verkoop mag de temperatuur van de haring maximaal 7°C zijn.